Ülkemizde geri dönüşüm önemi
Ülkemizde geri dönüşüm önemi
Ülkemizde geri dönüşüm önemi
Bir sektörel derneğin başkanına göre, önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye için geri dönüşüm sektöründe büyük fırsatlar olacak.
Türkiye Geri Dönüşümcüler Derneği (Gekader) Başkanı Fatih Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin geri dönüştürülebilir ürünlerde Uzak Doğu ve Çin'in yerine merkezi haline geldiğini söyledi.
Son yıllarda uluslararası ticari ilişkiler, koronavirüs pandemisi nedeniyle Çin ile ticaretin kesintiye uğraması ve Türkiye'nin arz ve talep için önemli bir alternatif olarak ortaya çıkması nedeniyle yön değiştirdi.
Eren, "Ülkemiz coğrafi konumu ile sadece geri dönüşüm için değil, birçok (diğer) sektörde de bir lojistik ülkesidir" dedi.
Bu konuda Türkiye'nin teknolojide bazı Avrupa ülkelerinden önde olduğunun altını çizen Demir, örneğin tekstil devlerinin ülkede üretilen geri dönüşümlü iplikleri tercih ettiğini kaydetti.
Türkiye geri dönüşüm sektörünün büyümesini sürdürdüğünün altını çizerek, ülkenin plastik hammadde ihtiyacının yüzde 30'unu karşıladığını kaydetti.
Geri dönüşüm sektörü bu yüzde 30'u sağlayamazsa, ithalatın yüzde 30'u kadar ilaveye ihtiyaç duyulacak" dedi. Bu nedenle geri dönüşüm sektörü hızlı ve güçlü bir şekilde çalışmaya devam etmelidir” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın çabalarına değinen Eren, bu sektörde ithalatın artma ihtimalini ortadan kaldırmaya yardımcı olacak şekilde, yerli geri dönüşümün de yaygınlaştığını söyledi.
Ülke çapında hemen hemen tüm belediyelerde atık ve ayırma tesisleri bulunabileceğini ve hanelerin de geri dönüştürülebilir atıklarını ayırarak yardımcı olduğunu, ancak bunun hala istenen seviyenin altında olduğunu söyledi.
Türkiye'nin plastik atık ithalatına da değinerek, 2020 yılında 127,7 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen geri dönüştürülmüş plastik ürünleri ihracatının ise 1,21 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.
Plastik geri dönüşüm sektörünün plastik hammadde cari açığını 2030'a kadar %36 oranında daha da düşürmeye yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi. "Plastik geri dönüşüm sektörünün küresel pazar büyüklüğünün 2050'de 900 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye bu alandaki mevcut büyümesini sürdürürse 2025'te geri dönüşüm sektörü 3,2 milyar dolar, 2050'de 63 milyar dolar olacak."
Sektörün şu anki boyutuyla Türkiye'de yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağladığını vurguladı.
Eren, 2020 yılında Türkiye'nin geri dönüşüm tesislerinde 127 milyon ton atığın işlendiğini, 49,1 milyon ton atığın geri dönüştürülerek Türkiye ekonomisine 6 milyar dolar katkı sağladığını söyledi.
Ülke 2021'de 14,7 milyon ton geri dönüştürülebilir atık ithal etti -- 12,7 milyon ton metal, 1,2 milyon ton kağıt, 685.000 ton plastik ve 55.000 ton cam, sektörün ülke çapındaki ekonomik katkısı geçen yıl toplam 7,5 milyar doları buldu. 1,2 milyar dolarlık ihracat yapmak için 200 milyon dolarlık atığı işlediği için.
Ülke içinden geri dönüştürülebilir atıklar açısından, Türk hanelerinin 2020'de yaklaşık 28,6 milyon tonu geri dönüştürdüğünü, ancak bunun üretimin çok altında olduğunu söyledi.
Eren, geri dönüşümün dünya çapında yaygınlaştırılması gerektiğinin de altını çizdi.
Üretim maliyetlerindeki artışın, karbon salınımının ve artan hammadde fiyatlarının dünyanın geleceğini tehdit ettiği aşikardır” dedi.
Bizi Takipedin

misyonumuz
Geleceğimize daha temiz bir doğa bırakabi...
Hakkımızda
Amisos geri dönüşüm kimdir?Sektöründe öncü...
vizyonumuz
Çevre ve doğa için, yönetmeliğe ve standartla...
genel
Hider Pak olarak biz yaptığımız işte Ö...
Belgelerimiz
Almaya hakkazandığımız ve tarafımıza verilen beleglerimizle gurur duymaktayız...